skip to Main Content
Verksamhetsberättelse 2023-2024

Verksamhetsberättelse 2023-2024

Först och främst vill vi tacka alla för era insatser för vattnet under verksamhetsåret. Det du gör, vare sig du är enskild boende eller deltar i större projekt, har stor betydelse både på kort och lång sikt. Det är viktigt att vi som förening arbetar både konkret i olika projekt och på en  övergripande nivå för att påverka utvecklingen positivt. Sist i denna verksamhetsberättelse finns en sammanfattande tabell över det arbete som bidrar till att förbättra vattenkvaliteten i avrinningsområdet.

Verksamhetsåret har präglats av två ovanliga händelser:

  • Vår kartläggning visar att övergödningen i våra sjöar trots våra åtgärder faktiskt har ökat.
  • I början av september 2023 uppmättes det högsta vattenståndet i vår mätserie, med 54,95 m.ö.h.

Dessa två unika händelser har påverkat styrelsens arbete under året, med ett starkt fokus på att uppnå konkreta resultat. Resultat som påverkar dig, ditt boende och din användning av vatten.

Övergödningen

Vi samarbetar med Heby kommun angående den ökade övergödningen, då vi misstänker att det finns en koppling mellan kommunens beslut om tillstånd och val av planinstrument för exploateringen av Julmyra, samt den försämrade vattenkvaliteten. Vår bedömning av data och dokument tyder på att problemet främst beror på avsaknaden av ett yttre skydd för vatten från det exploaterade området, snarare än det ökade antalet hästar. Åtgärder på enskilda fastigheter har inte haft kapacitet att hantera förändringen i markanvändning på landskapsnivå. Detta handlar mer om brister i myndighetsutövningen än om enskilda fastighetsägares ansvar. Vansjö Nordsjö Vattenvårdsförening strävar efter konkreta och synliga resultat i sjöar och vattendrag, och vi efterlyser kostnadseffektiva åtgärder och ett tydligt ansvarstagande. I dialogen med kommunen betonar vi att alla, både myndigheter och fastighetsägare, måste ta sitt ansvar. Vi upplever att kommunen försöker skjuta över ansvaret på oss enskilda, istället för att granska sitt eget ansvar som myndighet. Om vi verkligen vill se förbättringar i sjöarna, måste vi föra denna diskussion med myndigheterna. Just fysisk planering av kommuner kan ha stor inverkan på markanvändning och därmed vattenkvalitén. Detta arbete har tagit mycket tid under det gångna året och kommer sannolikt att fortsätta prägla nästa verksamhetsår. Vi anser att kommunen bör leda och samordna arbetet med att i efterhand skapa det nödvändiga skyddet för vatten, så att Julmyra kan bli ett win-win-projekt för både nya fastighetsägare och nedströms intressenter.

Det höga vattenståndet 

Den andra exceptionella händelsen var den kraftiga nederbörden i månadsskiftet augusti/september, då vi uppmätte det högsta vattenståndet någonsin på 54,96 möh, vilket är en meter över normalnivån för den tiden på året. Flera viktiga samhällsfunktioner i Heby samhälle slogs ut, inklusive reningsverket, och vattnet nådde en meters djup på idrottsplanen i Heby. Denna händelse underströk behovet av att hantera vatten på en mer strategisk nivå i planeringen, särskilt med tanke på klimatförändringarna. Det handlar bland annat om hur vi kan få landskapet att fungera som en svamp och lagra vatten vid extrem nederbörd, för att minska konsekvenserna nedströms. Föreningen har länge argumenterat för behovet av en klimatanpassad reglering, och denna händelse har gett frågan ökad uppmärksamhet och tyngd. Vi hoppas att även Mark- och miljödomstolen inser detta, även om processen kan ta tid. Heby kommun har under året påbörjat arbetet med en plan för höga flöden och skyfall, där även regleringen av Vansjön och Nordsjön ingår.

Föreningen har även haft följande aktiviter/händelser som är värt att nämna:

  1. Antal betalande medlemmar

Föreningen har haft ca 80 betalande hushåll som medlemmar under året. Det finns en potential att öka antalet medlemmar. Medlemmarna vill värna värdet av sitt boende och anser att vatten är viktigt för friluftslivet, lantbruket och ett attraktivt boende. Riskhantering i ett förändrat klimat gör gemensamma satsningar ännu viktigare. Vi välkomnar medlemmar som både bor här men som också bor på annat håll men liksom vi tycker att vattnet är viktigt.  

  1. Ekonomi

Föreningens ekonomi är god och kassan är vid verksamhetsårets utgång 180 157 kr.
Det beror på det ideella arbete som präglar verksamheten. Huvuddelen av medlemsintäkterna går till ”Näcken”  men samtidigt görs det ett jättejobb med gratis underhåll av båten och klipputrustningen. Det mer strategiska arbetet görs också helt ideellt och med externa bidrag i olika projekt med LONA/LOVA stöd mm.

  1. Styrelsemöten

Styrelsen har haft sex styrelsemöten under verksamhetsåret.

  1. Årsmötet 2023

Årsmötet hölls den 6 augusti i Vansjö Bygdegård (se protokoll på hemsidan). Programpunkten var samarbetet med Heby kommun. Politiker från Centerpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna deltog. Till styrelsen valdes också Magnus Weijdenhajn och Christine Persson. Som ny i revisorsgruppen valdes Lena Edert och som ny i valberedningen valdes Erik Franzen. 

  1. Klippningen av näckrosor

Näcken har under verksamhetsåret bokats 32 gånger och 91 timmar. Det är en minskning med 30% mot föregående säsong. Det är fortfarande långt kvar till toppnoteringen på 400 timmar. 20 personer män och kvinnor har varit villiga att engagera sig i klipparbetet. Inga större reparationer har behövts under året utan endast servicearbeten har utförts på Näcken som trots sin aktningsvärda ålder och c:a 3200 timmar fortfarande fyller sin funktion. Efter säsong 2024 kan det nog vara läge att göra en utvärdering och byta slitdelar på klippen samt också byta en krökt propelleraxel

Blåbård/ekofält har klippts upp på västra och södra stranden utmed ”By sidan” och tycks redan ha haft positiv inverkan på fåglar och fisk, så pass att en gädda hoppade upp i båten för vår ordförande när han klippte. (Vem som blev mest förvånad framkom ej).

Näckrosklippning är något som vi måste fortsätta med under överskådlig framtid för att behålla en öppen och levande sjö. Utbildningar av nya förare har gjorts vid två tillfällen. Vid dessa kom totalt c:a 8 personer men dessvärre så har endast enstaka återkommit och bokat Näcken. Säsong 2024 ser ut att bli en repris på 2023 och förhoppningen är att vi 2025 kommer att få fler frivilliga och ännu fler timmars utnyttjande av Näcken.

Bokningssidan är oförändrad förutom att inga schemalagda veckor finns kvar utan vi kör där det finns behov och av de ”kaptener” som är villiga. Om det finns frågor eller synpunkter som rör Näcken eller vassklippning så hör av er till Tom eller någon annan i styrelsen. 

  1. Fågelskådningen

Fågelskådningen hölls i vanlig ordning i april och trots riktigt dåligt väder dök en tapper skara upp och tillsammans lyckades vi identifiera inte mindre än 34 arter trots skyfall och dålig sikt. Det pågår också i fågelgruppen ett arbete med att försöka anlägga ett fågeltorn i Vansjöns södra del.

  1. Kommunikation

Under verksamhetsåret har Vattenvårdsföreningen synts flera gånger i media. Längre artiklar i Sala Allehanda och Uppsala Nya Tidning har tagit upp vårt arbete med sjöarna och Länsstyrelsens provfiske. Och SVT Uppsala gjorde en intervju med Staffan i samband med översvämningarna i Heby och hur en reglering hade kunnat mildra effekten av vattenmassorna.

  1. Externa projekt

Föreningen har under året slutredovisat LONA projektet (Klimatanpassad vattenförvaltning av Vansjön och Nordsjön) samt tillsammans med Heby kommun gjort en ny ansökan om LONA stöd för projektet ”Klimatreglering av Vansjön och Nordsjön för en hållbar samhällsutveckling” med en budget på 900 000 kr. Projektet syftar till att tillsammans med Heby kommun igen pröva regleringen i domstol.  

  1. Fisket

Från fiskevårdsföreningen rapporteras att provfisket i augusti 2023 nu delvis har analyserats. Resultaten visar ungefär samma mängd fisk och artsammansättning som vid provfisket 2005. Inga större skillnader alltså. Fisket är fortsatt gott. En av anledningarna till provfisket var att ta reda på om det är lämpligt med ett s.k. reduktionsfiske. Den frågan är inte besvarad ännu. 

  1. Sammanställning av genomförda och möjliga åtgärder 1996-2023

Nedan finns en tabell som styrelsen gärna tar emot synpunkter på för att förbättra eller komplettera. Vi strävar efter att det ska vara ett levande dokument som vi efterhand kan utveckla. Tabellen är ett viktigt underlag för att kunna stimulera åtgärdsarbetet och öka kunskapen om vad som kan ha önskad effekt och vad som är möjligt att göra. Vårt mål är ju kopplat till renare vatten för jordbruket, friluftslivet, boende och för miljöns skull. Ett förändrat klimat ökar också behovet av riskhantering med torka och översvämning. Frågan är hur vi vill att det här vattendraget och miljön runt omkring ska se ut i ett lite längre tidsperspektiv? Genom mer kunskap och samarbete kan vi vara med och påverka det.

Tabell 1: Åtgärder som genomförts i avrinningsområdet samt förändringar 1996 -2023 med uppskattning av påverkan på övergödning av fosfor och biologisk mångfald. 

No Typ av åtgärd Inverkan på fosforbelastningen Inverkan på biologisk mångfald
1. Utbyggnad av enskilda avlopp. Både i formen av avlopp för enskilda hushåll och större reningsanläggningar för flera hushåll.

Begränsad potential framöver. Det mesta är redan gjort.

Minskar  fosforbelastningen.

Kontrolleras genom lagstiftning

God effekt

Ingen större inverkan på biologisk mångfald.

Dock långsiktig effekt genom att minska övergödningen.

2. Miljövänligare brukningsmetoder i jordbruket.

Mycket är redan gjort men viss potential finns fortfarande.

Minskar fosforbelastningen.

Frivilligt

God effekt

Bidrar till att öka biologisk mångfalden.

God effekt

3. Ökande andel vall (>70%) i odlingslandskapet jämfört med öppen växtodling.

Begränsad potential framöver.

Minskar fosforbelastningen.

Frivilligt

Mycket god effekt

Ökar biologisk mångfald i landskapet

God effekt

4. Ökning av arealen betade strandängar i södra delen av Vansjön (>30 ha)

Stor del av lämpliga strandängar redan betade. Viss ytterligare potential framöver på västra sidan av Nordsjön.

Minskar fosforbelastningen.

Frivilligt

God effekt

(svårbedömd)

Ökar biologisk mångfald både i landskapet och i sjöarna.

Mycket god effekt

5. Klippning av näckrosor och uppklippning av s.k. blå bård.

Begränsad ytterligare potential framöver.

Minskar fosforbelastningen.

Frivilligt

Marginell till god effekt (svårbedömd)

Ökar biologisk mångfald.

God effekt

6. Anläggande av våtmarker/fosforfällor

Fosforfällor anlagda i Tega samt Julmyra. Ytterligare potential framöver som Gårdsjön mm.

Minskar fosforbelastningen

Frivilligt

God effekt

(beroende av storlek)

Ökar biologisk mångfald

God effekt

7. Miljöåtgärder för att minska fosforläckage från djurhållningen i avrinningsområdet.

Viss ytterligare potential framöver.

Minskar fosforbelastningen

Kontrolleras genom lagstiftning

God effekt

(gödselhantering mm)

Marginell effekt
7. Ökande antal djurenheter i avrinningsområdet, främst Julmyra med 175 DE hästar samt 50 DE köttdjur och 6 DE får i Vansjöns södra del. Mindre troligt att antalet djurenheter (DE) kommer att öka ytterligare. Ökar fosforbelastningen.

Kontrolleras genom lagstiftning.

Ökar biologisk mångfald.

Djurhållningen mycket viktig för biologisk mångfald

Mycket god effekt

8. Ökande antal enskilda hushåll med fastboende.

Troligt att antalet fastboende kommer att öka genom att fritidshus blir fastboende. Viss påverkan med ökade krav på enskilda avlopp.

Ökar fosforbelastningen men marginellt.

Kontrolleras genom lagstiftning.

Ingen inverkan på biologisk mångfald.
9. Ökad skogsavverkning

Troligt att avverkningen kommer att minska efter en period med större avverkningar.

Ökar fosforbelastningen kortsiktigt

Svårbedömd

Svårbedömd. Beror på storlek och placering av slutavverkning.
Systempåverkande åtgärder
10. Klimatreglering av Vansjön/Nordsjön

Åtgärd med systempåverkan som minskad övergödning, ökad biologisk mångfald, mer vatten i landskapet samt riskhantering i ett ändrat klimat både torka och översvämning. Ännu ej beviljat tillstånd av Mark- och miljödomstolen.

Minskar fosforbelastningen

genom ökad naturlig rening/retention.

God effekt

Mycket god effekt vad gäller biologisk mångfald. Årlig översvämning av strandängar mm.
10. Skalskydd av våtmarker, översilningsängar, kalkfilterdiken och reningsverk mm runt Julmyra. Exploatering och ändrad markanvändning (på landskapsnivån) av ca 200 ha i Julmyra.

Bedömd stor potential med skalskydd för vatten runt Julmyra. Krävs åtgärdsprogram.

Behov av riktat åtgärdsprogram. Stor möjlig positiv effekt. Behöver kvantifieras Stor betydelse för biologisk mångfald både vid Julmyra och nedströms genom minskad övergödning.
Back To Top