skip to Main Content

Hur blir vädret i vinter?

Vi behöver din hjälp. Kan du spå vädret för Vansjö och Nordsjö i braxens färg, spindlars gång, lövens form fåglars flykt eller mossans smak? Hör av dig på mail till webansvarige och berätta för oss som inte vet hur vintervädret blir. Det är en långtidsprognos vi behöver för perioden december-mars – +2 eller -35? De inkommande svaren kommer löpande att uppdateras här på hemsidan.

Föreningen har fått ett nytt namn och en ny logga. Vansjön Nordsjöns Väl (VNV) heter numera Vansjö Nordsjö Vattenvårdsförening (VNV). Uppdraget handlar om samverkan och samarbete för vattnets bästa.  Du kan vara stolt över att ha ett så vackert och levande sjösystem i din absoluta närhet. Intresset för att bo runt Vansjön och Nordsjön är också stort och i ökande. Och visst vore det kul om flodkräftan också fick en plötslig lust att ”bekräfta” våra sjöar och vattendrag i tusental som förr i tiden. Vi får se om kräftorna kommer att gå framåt eller bakåt.

Under årsmötet i september berättade Peter Eriksson som är ägare till Molnebo Gård om framtidsplanerna för gården. Det var intressant att höra eftersom Molnebo alltid varit nära med bygden och sjöarna. Peter är natur- och jaktintresserad och har inkörning av unghästar som affärsidé på gården. Verksamheten växer och det finns stallplatser för fler hästar i den gamla bruksmiljön men det är svårt att hitta bostäder till den växande personalgruppen.

När du ser en person med mörkblå tröja med ”klippare” textat på ryggtavlan är det bara att visa respekt. Den personen tillhör gänget som klipper vass och näckrosor utan någon kostnad för dig – nja din medlemsavgift går till bensin och båt men deras 100-tals timmar är gratis. På årsmötet mottog Åke Svadling ett vass(t) diplom som årets klippare och Mattias Carlsson fick diplom som årets ”rockie”. Åke har tillbringat mer tid i vassbåten än dom flesta av oss tillsammans och Mattias flyttade till By i höstas och har redan gjort en bejublad insats. Leif Thelenius från vassgruppen berättade om arbetet med vassklippningen och delade ut trendiga tröjor till de klippare som fanns på plats. En ”klippare” tröja är inget man kan köpa bara sådär – det är en tröja man förtjänar genom många timmar i vassbåten. Om du också är sugen på att bära den här tröjan, eller har gjort insatser men inte fått tröjan, finns det bara en väg – kontakta Tom Runeklev.

Vi vill också passa på och hälsa Gunilla Lindström från Norrgårdens stugsamfällighet välkommen till arbetet i föreningens styrelse. Årsmötet valde in henne efter Marie Engström.

Yngve Melin och gruppen som arbetar med regleringen kommer att kontakta dig som är markägare under hösten för nästa steg i det planeringsarbetet.

Bästa sjöhälsningar,

Styrelsen 2016/2017

Staffan Lund, Yngve Melin, Hillevi Bohlin, Madeleine Wadstrand, Lars-Olof Larsson, Bosse Käck, Molly Thörnqvist, Lars Adolfsson, Erik Franzen, Tom Runeklev, Johan Åberg, Sylve Sahlström, Jonas Weissglas, Henrik Turunen och Gunilla Lindström.

Back To Top