skip to Main Content
Hur Långt Har Du Kommit I Din Utveckling Sedan Hedenhös?

Hur långt har du kommit i din utveckling sedan Hedenhös?

Du är förmodligen mer stenålders och hedenhös än vad du tror. Är det dina stenålders gener som gör att du trivs i strandplasket, när du kan blicka ut över öppet vatten i ett levande landskap med gröda, skog och djur? Men varför är det på det viset? Varför väljer vi öppna landskap och levande sjöar om vi kan välja? Vet du svaret får du gärna skicka det till mig. Tänk till i traktorn, vid frukostbordet eller i hängmattan och hjälp oss förstå varför vi älskar levande sjöar och levande landskap. Dela med dig av dina synpunkter och funderingar kring detta – skicka till staffan.lund@slu.se.

Det är kanon att ha bredband och många Mbit, nättjänster och appar. Men det välmående landskapet ger dig något av det mest komplicerade tjänster man kan tänka sig. Det finns ingen app eller nättjänst som ger dig bra mat, rent vatten, rara fåglar och andra naturupplevelser men landskapet gör det. Det är en lisa för själen att vara i landskapet och bada med landskapet, att sitta och fiska några timmar på sjön eller att ta en lång promenad i skogen eller att slå följe med havsörnen som letar sork efter betesputsen – ta chansen i sommar.

Forskning visar också att den lokala ekonomin växer och utvecklas när man vårdar naturen och landskapet. Höga naturvärden har ett starkt samband med nytt företagande och småskaligt entreprenörskap. Egentligen är det inte så konstigt – oberoende av hur många appar du har i din telefon är du fortfarande stenålders – dina stenåldersgener styr dig mer än du tror.

Bejaka stenåldersmannen och stenålderskvinnan i dig och bjud in landskapet och vattnet den här sommaren. Simma med friskt vatten, mört, abborre och gädda (och kanske någon flodkräfta) eller varför inte drömma sig bort några timmar i Näcken. 99,9 % av dina gener kommer känna sig som hemma i Näcken oberoende om du är hendenhösare, brat eller stekare. Nu kan du boka Näcken digitalt på www.vnval.se så även sjöföreningen tar steget in i den digitala världen. Men det är åsynen av vattnet, marken och skogen som håller våra hjärtan varma. Gäddleken var i år enastående vilket är det bästa betyget. Ett starkt gäddbestånd är ett signum för att systemet börjar fungera från minsta plankton till de stora drakarna.

Javisst, det är avkoppling i landskapet som gäller nu på sommaren men vi vill ändå flagga för tre aktiviteter som föreningen drar i under sommaren:

3 juli 10-12, Cykeltur runt Vansjön/Nordsjön (Fest i Heby)
Vill du träffa grannar och se lite vad som är på gång i stugorna runt Vansjön och Nordsjön är detta ett perfekt tillfälle.

17 juli 15-18, Buffelsafari till Ängsholmen vid Tämnaren
Kan vattenbufflar vara något för strandängarna vid Vansjön och Nordsjön. Sjöföreningen är inbjuden till Pontus Elwingsson som visar sina vattenbufflar och här kan du också köpa pinfärsk mozzarella. Oberoende om det blir vattenbufflar eller inte vid Vansjön är detta superintressant.
Vi samåker med bil från Vansjökorset, samling 1445. OBS anmälan på mail staffan.lund@slu.se eller 0706303829.

17 sept 14-16, VNV Årsmöte i Bygdegården
Program kommer senare.

Vill du ha mer info om att bli medlem kan du läsa mer här på hemsidan och skicka ett mail till Madeleine Wadstrand madeleine.wadstrand@uppsala.se med dina adressuppgifter.

Med bästa landskapshälsningar till alla hedenhösare, bratar och stekare runt Vansjön och Nordsjön.

Staffan Lund
Ordf Vansjön Nordsjöns Väl

Back To Top