Hebypolitiker om kommunens ansvar för den försämrade vattenkvalitén i Vansjön och Nordsjön med koppling till Julmyra.
Under årsmötet 1 september 2024 kom det viktiga frågor om vilket ansvar kommunen tänker ta för den ökade övergödningen i sjöarna. Detta med tanke på att det med all sannolikhet beror på brister i tillståndsgivning och fysisk planering.
De politiker som besvarade frågorna var Bo Andersson (Oppositionsråd, M), Bernt-Erik Rutström (Vordf byggnadsnämnden, S) samt Per Möller (Ordf byggnadsnämnden, C).
Gemensamt för alla tre var att man ansåg att Heby kommun nu behöver ta ansvar för brister i myndighetsutövningen relaterat till Vansjön och Nordsjön och den fysiska planeringen för Julmyra. Ingen av politikerna kunde precisera hur det ansvaret ska se ut i dagsläget, men man var eniga om att det inte ska vara de drabbade fastighetsägarnas ansvar att driva frågan om att restaurera vattensystemet utan ansvaret ska ligga hos kommunen, i samverkan med fastighetsägarna. Frågan om extern finansiering för större åtgärdsprogram behöver utredas under kommunens ledning.
Alla tre ställde sig bakom ett förslag från Bo Andersson om att bilda en tvärpolitisk strategisk vattengrupp med syftet att leda kommunens strategiska vattenarbete. Till gruppen knyts också andra intressenter. Vattenfrågan är komplex och det finns ett behov av att öka kunskapen bland ansvariga politiker och inom förvaltningen. Vatten- och livsmedelssäkerhet i ett förändrat klimat- och säkerhetsläget ökar kommunens behov av dialog och välgrundade beslutsunderlag.
Alla tre ställde sig också bakom ett förslag från Bernt-Erik Rutström att använda sina respektive politiska organisationer för att driva förslag om att modernisera lagstiftning och regelverk. Det gäller inte minst moderniseringen av vattenlagstiftningen som försvårar regleringen av Vansjön och Nordsjön. Lagstiftningen är gammal och har i vårt fall försvårat möjligheterna att restaurera sjöarna och skapa ett fungerande utjämningsmagasin för nedströms Heby samhälle vid extremväder
Det fanns en uppenbar samsyn mellan politikerna och våra erfarenheter inkl. erfarenheterna från Tämnaren att det behövs en omställning i myndighetsutövningen gällande vatten. En ny och modern myndighetsutövning som kan främja landsbygdens konkurrenskraft, säkerhet och miljö i ett förändrat omvärldsläge. Fastighetsägarna är en nödvändig part i den omställningen.
Kommunen har också beslutat att skjuta till medel för en heltidstjänst som ”vattenstrateg” från 2025 vilket är en betydande resursförstärkning.
Mer specifikt sa politikerna följande:
Bo Andersson framförde att förändringen i Vansjön/Nordsjön är ytterst beklaglig och kommunen behöver ta ansvar för sin myndighetsutövning i det här fallet. Men det är i nuläget osäkert hur kommunen kan hantera det ansvaret. Det finns också en skuld i relation till många andra vattendrag i kommunen. Det handlar generellt om mycket stora kostnader och möjligheterna till finansiering t.ex. med EU medel för att restaurera vattendragen behöver utredas. Frågan om vattensäkerhet kopplat till livsmedelssäkerhet, riskhantering och miljö är frågor som i framtiden behöver ha större utrymme i kommunens planering och myndighetsutövning.
Bernt-Erik Rutström om att misstag troligen har begåtts av myndigheterna i den fysiska planeringen i samband med Julmyra affären och kommunen/myndigheterna behöver ta ansvar för det. Ansvaret ska inte läggas över på de drabbade fastighetsägarna. Viktigt med ett ödmjukt förhållningssätt och självrannsakan hos myndigheterna för att undvika att liknande situationer uppstår i framtiden. Vatten är en komplex fråga och behovet av kunskapsuppbyggnad som stöd i de framtida kommunala beslutsprocesserna gällande vatten är stort. Det är en större omställning som behövs vad gäller regelverk och styrmedel för att kunna hantera effekterna av klimatförändringarna och det förändrade säkerhetsläget. Vatten- och livsmedelssäkerhet är en prioriterad fråga.
Per Möller om att det inte finns medel i den kommunala budgeten för att kompensera för misstagen men kommunen måste hantera frågan om den ökade övergödningen av Vansjön och Nordsjön på ett ansvarsfullt sätt. Kommunen satsar nu på rekryteringen av en vattenstrateg för att leda och samordna kommunens vattenarbete. Vidare viktigt att utreda möjligheterna till extern finansiering. Målbilden är klar vad gäller vatten och det är att den ekonomiska utvecklingen dvs konkurrenskraft och riskhantering måste gå hand i hand med miljön. Det behövs nya breda lösningar i samarbete mellan fastighetsägare och myndigheter som når flera mål samtidigt. Strategiska vattenlösningar som är meningsfulla för fastighetsägarna att medverka i. Problemen med regelverken som Vansjön och Nordsjön är drabbat av är liknande som för Tämnaren.