Varför klipper vi?
Vi klipper för att stärka sjöarnas ekologiska funktioner och för att hålla öppna vattenspeglar. När vi klipper rätt så minskar övergödningen, vi stärker djur- och växtlivet och vi hjälper till att hålla balansen i ekosystemet.
Vad är det som är så viktigt?
Det viktiga med klippningen är att släppa ner ljus och syre till vegetationen på sjöarnas botten och i strandzonen så att den växer och frodas och inte skuggas av näckrosor. Vi klipper också för att skapa så kallad blå bård (jämför med korallrev) främst i Vansjöns södra delar. I den blå bården sker massor av bra saker för fisken, fåglarna och djurlivet.
Så här klipper vi:
- Vårt mål med klippningen är att få ner solljus till bottenvegetationen samt att höja mängden syre i vattnet genom ökade vågrörelser.
- Vi klipper näckrosor och inte vass. Vassklippning vid bryggor kan ske men vi klipper i huvudsak näckrosor.
- Vi klipper inte under 40 cm djup för att inte skada bottenvegetationen. I grunda områden klipper vi strax under ytan.
- Vi klipper inte där vattendjupet är mindre än 60cm.
- Vi klipper inte närmare land än c:a 15m.
- Vi klipper endast på öppna ytor före 1:a juli
- Vi undviker att klippa raka kanter mot vassbältet och strävar efter att göra vasskanten flikig med inbuktningar och utbuktningar.
- Vi klipper fram en blå bård (korallrev) mellan ett yttre område med växtlighet och den inre stranden. Följ kartor och bilder för att anlägga blå bård på utvalda platser.
- Vi ser till att klipprester inte driver in till bryggor och bad genom att anlägga ”länsar” i vindriktningen för att sedan trycka in klippresterna i tät växtlighet.
- Vi lämnar områden runt Drottningholmen och Stenharet oklippta.
- Vi lämnar också öar av växlighet i Vansjöns södra del oklippta.